Kad je Kineska nova godina?

Kada je Kineska nova godina I koji to običaji prate najvažniji praznik u Kini, pročitajte u daljem tekstu. U pitanju je najduži tradicionalni praznik koji se drugačije naziva I lunarna nova godina.

Proslavlja se prvog dana lunarnog meseca, početkom godine po kineskom kalendaru. Nakon 15. Dana od početka kineske godine počinje popularni festival svetiljki. Ovo je najlepši period u godini I praznik se obeležava tako što se svetiljke puštaju noću u vazduh. Ovim praznikom ispraća se zima I proslavlja početak proleća.

Proslava se povezuje za zapadnim karnevalima I proslavlja se u mnogim državama koje imaju dosta kineskog stanovništva a neki od njih su Nepal, Butan, Vijetnam, Severna I Južna Koreja.U jugoistočnoj Aziji, ovo je period godišnjih odmora. Ostale zemlje kao što su Tajland, Malezija I Filipini proslavljaju Kinesku novu godinu iako nije deo njihove tradicije.

KINESKA NOVA GODINA OBIČAJI

Kineska nova godina obeležava sen a različite načine. Ono što je slično našim praznicima, jeste da se porodica okuplja I međusobno se kupuju pokloni, pravi se dekoracija za kuću I oblači se svečana odeća. Ukrasi koji krase kući najčešće su crvene boje jer crvena boja označava radost, sreću I zdravlje. Cela porodica zajednog prvog dana praznika čisti I sprema kuću. U susret novogodišnjoj noći, porodica zajedno seda za sto I uživa u gozbi.

Za kiensku novu godinu sprema se svinjetina, oačetina I piletina,a od voća najviše se jedu narandže. Kineski narod poznat je kao narod koji dosta koristi pirateriju I ove večeri bacaju se pedarde. Prvog jutra, dečica se bude podravljaju roditelje I dobijaju novac uvijen u crvene papire. Na ovaj dan običaj je da se miri sa ljudima I praštaju stvari koje su se zamerile I poželeti svima sreću.Najpopularniji je taj festival koji u centru grada podrazumeva ples I ljude obučene u zmajeve I lalove. U ovom period cela Kina sija I vlada neverovatna euforija celim gradom.

T.Ž.